Live vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem presenteerde Anniko van Santen het tv-programma ‘Herinneringen voor het leven – stop dementie’. In de uitzending vertelden mensen met dementie en hun dierbaren over de impact van deze hersenziekte. Met het grote doel: meer onderzoek naar een behandeling of medicijn mogelijk maken. Want één op de vijf mensen krijgt vroeg of laat met dementie te maken en een behandeling is er nog niet. Dankzij het indrukwekkende tv-programma zijn maar liefst 11.163 mensen donateur van Alzheimer Nederland geworden.
Puzzel
Hersenonderzoek is ontzettend complex en duur. Een grote puzzel, waar elk individueel stukje onderzoek bijdraagt aan de uiteindelijke oplossing. Het is een kwestie van doorzetten, een lange adem tot er behandeling mogelijk is. “Tot nu toe is er altijd heel veel geïnvesteerd in kankeronderzoek en dat heeft heel veel opgeleverd,” vertelde onderzoeker Charlotte Theunissen in de uitzending. “De financiering voor dementie loopt gewoon nog achter. Ik heb de verwachting dat als we daar ook enorm in investeren, veel onderzoek blijven doen, dan zullen we ook voor dementie een oplossing vinden.” Met hulp van ruim 11.163 nieuwe donateurs kunnen onderzoekers meer puzzelstukjes leggen.
Indrukwekkende verhalen
In het tv-programma zagen we de persoonlijke en indrukwekkende verhalen van mensen die met dementie te maken hebben. Zoals het verhaal van Meriam en Bert. Het leven lacht ze toe tot Meriam allerlei vage klachten krijgt. Na een lange periode van onzekerheid hoort ze twee jaar geleden – op haar 57e – dat ze Alzheimer heeft. Sindsdien is alles anders. Ook het verhaal van de 31-jarige Iris maakte indruk. Zij is enig kind en zowel haar vader Sjef, als haar moeder Adriënne, heeft Alzheimer, ze gaat hen steeds meer verliezen: “Dat is echt heel moeilijk. Het zijn niet meer de ouders die ze vroeger waren. Nu ben ik vooral aan het zorgen dat ze het nog zo fijn mogelijk hebben.”
We zijn de families ontzettend dankbaar dat ze hun verhaal hebben willen delen met het Nederlandse publiek. De impact van dementie is groot. Met meer donateurs en meer geld voor onderzoek brengen we oplossingen dichterbij.
— Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland
Muziek & dementie
Neuroloog en Klinisch-Geneticus Laura Donker-Kaat was in de studio om antwoord te geven op veel gestelde vragen. In deze editie was er speciale aandacht voor muziekherinneringen en de connectie tussen muziek en dementie. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legde uit dat dat muziek een positief effect heeft op de verbindingen tussen de verschillende gebieden in het brein. Jamai Loman zorgde voor bijzondere momenten toen hij de straat op ging om muziekherinneringen op te halen. 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie, daarom droeg Douwe Bob in de studio het lied ‘The most beautiful girl in the world’ op aan alle vrouwen met dementie.