covene-Ltnbw1-llBA-unsplash (1)

Hoe kan een agenda je helpen bij beginnende geheugenklachten?

Hoe kunnen mensen met beginnende vergeetachtigheid zo lang mogelijk gezond en zelfstandig thuis blijven wonen? Een belangrijke vraag als je bijvoorbeeld net de diagnose Mild Cognitive Impairment (MCI) hebt gekregen. Liselotte de Wit heeft in Florida met een subsidie van Alzheimer Nederland onderzocht of agendatraining hierbij kan helpen. Het gewoontegeheugen blijkt nog goed te werken bij mensen met beginnende geheugenklachten. En daar kan je met agendatraining goed gebruik van maken volgens de Wit. Ook als de geheugenklachten erger worden kun je veel baat hebben bij een agenda.

Bij de agendatraining leren de deelnemers met beginnende geheugenklachten op een handige manier gebruik te maken van een agenda. De Wit: ‘De agenda bestaat uit onderdelen voor dagelijkse afspraken, to-do lijstjes, zoals medicatie innemen, en andere dingen die ze willen onthouden. Het is belangrijk om hierbij na te denken met welke informatie ze het meeste moeite hebben en welke informatie voor hen heel belangrijk is. Willen ze bijvoorbeeld namen onthouden of de inhoud van een telefoongesprek, dan moeten ze op die momenten de tijd nemen om aantekeningen te maken.’

Begin zo vroeg mogelijk met de agendatraining. Het belangrijkste resultaat van het onderzoek van De Wit is dat je zo vroeg mogelijk met een agenda voor dit soort dingen moet beginnen. Het beste is meteen na de diagnose MCI, dan is het leren nog het makkelijkst. Nog eerder werkt natuurlijk ook. Mensen die het gebruik van de agenda vroeg na de diagnose leren, kunnen hier vaak gebruik van blijven maken als hun geheugen verder achteruitgaat. Er zijn ook mensen voor wie de agenda niet werkt, zij stoppen er vaak snel mee. Uit onderzoek bleek dat deze mensen wat minder openstaan voor nieuwe dingen dan mensen bij wie het wel werkt.

Positieve effecten van de agendatraining. Bij wie de agendatraining werkt, werkt het vaak heel goed. De agenda geeft een zekerheid en houvast. Mensen voelen zich soms weer meer betrokken bij vrienden of familie of ze weten nu zeker dat ze hun medicijnen elke dag innemen. De naaste kan ook een rol vervullen. Als zij openstaan voor de agendatraining, is de kans ook groter dat het werkt. Daarnaast kunnen naasten helpen bij het aanleren van het gebruik door samen de agenda er regelmatig bij te pakken.

Probeer het zelf uit. De agendatraining is er niet alleen voor mensen met de dianoise MCI. Als je zelf merkt dat je geheugen achteruitgaat, kun je ook zelf een agendasysteem gaan gebruiken.

Naast een agenda zijn er nog andere handige geheugensteuntjes die je kunnen helpen als je moeite hebt met onthouden. Lees hier meer over op dementie.nl.

deel deze blog