dementie-5

Is een ketogeen dieet de oplossing voor dementie en de ziekte van Alzheimer?

Een ketogeen dieet, dat rijk is aan vetten en arm aan koolhydraten, kan u tot op hoge leeftijd geestelijk scherp houden. Het vermindert de kans op cognitieve achteruitgang, dementie en alzheimer, menen de onderzoekers.

Het dieet blijkt de neurovasculaire functies te verbeteren, wat inhoudt dat de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert, en dit wordt allemaal geregeld door de bacteriën in de darm, of het microbioom.

Na slecht 16 weken veranderd het dieet al biologische markers die in verband worden gebracht met het cognitief functioneren. Dit zorgde voor een significante toename van de bloedtoevoer naar de hersenen, een beter balans van ‘goede’ bacteriën in de darm, een lagere bloedsuikerspiegel en een lager lichaamsgewicht; en een opeenhoping van bèta-amyloïde in de hersenen, wat een kenmerk is van alzheimer.

De meest recente studies, die gereviewd werken door een onderzoeksteam van de Universiteit van Kentucky, werken tot nu toe uitgevoerd met laboratoriummuizen, maar volgens de onderzoekers geven deze een goede indicatie van wat er zou gebeuren bij mensen.

Eerder onderzoek toonde aan dat het ketogeen dieet ook een reeks andere aandoeningen kan bestrijden, waaronder epilepsie, de ziekte van Parkinson en autisme.

Bron: Front Aging Neurosci, 2018; 10:225

deel deze blog